Sok z buraka

Sok z buraka i jego właściwości

Jaki wpływ ma picie soku z buraka i ile pić, aby zauważyć pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie

Sok z buraka

Sok z buraków to cenne źródło związków bioaktywnych, witamin i minerałów o wielu walorach zdrowotnych. Oprócz surowego soku z buraków warto pić także sok z buraków kiszonych. Jest on łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Sok z buraka ma korzystne działanie dla osób narażonych na nadmierny stres i cierpiących na bezsenność. Łagodzi napięcie emocjonalne i objawy neurologiczne, reguluje cykle snu i poprawia koncentrację.

Zarówno sok z czerwonych buraków, jak i buraki kiszone należy stopniowo wprowadzać do codziennej diety. Należy zacząć od 50 ml dziennie i stopniowo zwiększać ilość. Aby sok z czerwonych buraków był bogaty w błonnik, witaminy i minerały, lepiej robić go wyciskarce wolnoobrotowej.

.W soku z buraka znajdziemy:

  • Betalainy (odpowiada za czerwony kolor soku).
  • Karotenoidy.
  • Polifenole (w tym flawonoidy).
  • Saponiny.
  • kwas foliowy.
  • witaminy: A, C, E, z grupy B, oraz K.
  • składniki mineralne: żelazo, potas, magnez, fosfor, oraz wapń.
  • kwasy organiczne takie jak: kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawiowy.
Burak

Właściwości:

  • Obniżanie ciśnienia krwi – dzięki zawartym azotanom, które konwertowane są do tlenku azotu, przez co pomagają w obniżeniu ciśnienia skurczowego i rozkurczowego.
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby – Betanina zawarta w buraku jest substancją, która pomaga zapobiegać i redukować złogi tłuszczu w wątrobie. Betanina chroni również wątrobę przed toksynami i pomaga w jej oczyszczaniu.
  • Stymuluje układ trawienny – błonnik zawarty w buraku pobudza perystaltykę jelit i poprawia stan zaparć.
  • Obniża poziom cukru we krwi – indeks glikemiczny surowego buraka wynosi 30, dlatego warzywo to jest szczególnie polecane diabetykom.
  • Wspomaga funkcjonowanie układu krążenia – sok z buraka pozytywnie wpływa na osoby cierpiące na anemię, u których zdiagnozowano niski poziom płytek krwi. Sok z buraka wpływa pozytywnie na produkcję czerwonych krwinek dzięki zawartemu w nim żelaza (1,5 mg) i witamin z grupy B.
  • Sok z buraka obniża poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia takich chorób jak miażdżyca, zawał serca i udar mózgu.
  • Substancje zawarte w buraku mają działanie przeciwzapalne. Za to działanie odpowiada betaina, która nie tylko naturalnie zmniejsza stany zapalne, ale także chroni narządy wewnętrzne. Sok z buraka warto spożywać zarówno profilaktycznie (w celu wzmocnienia układu odpornościowego), jak i przy infekcjach wirusowych czy bakteryjnych.
  • Właściwości antyoksydacyjne – betalainy, źródło mocnego koloru buraka, mają właściwości antyrakowe wobec niektórych linii komórek nowotworowych. Uważa się również, że betalainy pomagają znaleźć i zniszczyć niezrównoważone komórki w organizmie poprzez zabijanie wolnych rodników.
  • Sok z buraków jest również popularny wśród sportowców ze względu na jego działanie poprawiające wydajność ze względu na obecność azotanów i azotynów. Produkują one tlenek azotu i rozszerzają naczynia krwionośne. Efekty picia soku z buraków są korzystne głównie w sportach o niskim poziomie tlenu. Są to przeważnie 5-30 minut ciągłego wysiłku, a przykładami mogą być:-

–  biegi na 10 km

– sporty drużynowe

– sporty walki

Regularne picie soku z buraka jest odradzane u osób z niedociśnieniem, kamicą nerkową czy dną moczanową (znaczna zawartość szczawianów). Ostrożność w spożywaniu soku z buraka powinny zachować również osoby borykające się z niskim ciśnieniem, ponieważ regularne picie soku z buraka może prowadzić u nich do niedociśnienia.